Kalóriatáblázatok

A baloldali menüsorra kattintva kiválaszthatja azt a tápanyagcsoportot, melynek a tápanyagtartalmára kíváncsi, illetve megtudhatja a különböző tevékenységek energia igényeit.

Aki próbálkozott már fogyókúrával, vagy esetleg hízókúrával az szinte biztosan találkozott az energiatartalom problematikájával, kalóriákkal és kilojoule-okkal. Az, hogy energiát tartalmaznak élelmiszereink nem újdonság, ám hogy mit is jelent ez pontosan, erről már kevesebb szó esik. A divatos diéták előírnak bizonyos kalória mennyiséget a fogyni vágyó delikvensnek, de itt le is záródik a történet. Mi a kalória, a kiloJoule és az energia, és mennyire van szükségünk belőle? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a következőkben.

Az általánosan elfogadott konvenció értelmében «alap anyagcserének» nevezzük azt a minimális energiatermelést, amit 20 Celsius fokon, 10-12 óra «éhezés» után, izommunka és érzelmi ingadozások nélkül mérhetünk. A táplálékok energiája tehát akkor mérhető kilókalóriában, vagy kiloJouleban, ha már átalakult hővé. A felszabaduló energia mértékegysége korábban a kilokalória (kcal) volt, azonban az SI mértékegység-rendszer bevezetése óta a hivatalos nemzetközi egysége a joule (J), illetve a kiloJoule (kJ); 1 kcal 4,18 kJ-nak felel meg. Az energia mérésére kialakított mérőszámok abban segítenek, hogy a különböző tápanyagok elfogyasztásakor, a szervezetben történő égésükkor mennyi energia keletkezik. Bizonyos anyagok tovább szolgáltatnak energiát, vagy másként megközelítve, nehezebben tudunk tőlük megszabadulni.

Az energiát adó tápanyagok kalória tartalma 1 grammra vetítve a követezőek:

1 gramm szénhidrát: 4.1kcal, azaz 17.1kJ
1 gramm fehérje: 4.1kcal, azaz 17.1kJ
1 gramm zsír: 9.3kcal, azaz 38.8kJ
Fontos ugyanakkor megemlítenünk, hogy szervezetünk számára nem csak a bevitt energia mennyisége, hanem annak az egyes tápanyagok közti megoszlása is igen fontos. A legtöbb kutatási eredmény rámutat, hogy az optimális táplálkozás során a napi energiaszükséglet 55-58%-át szénhidrátból, 12-15%-át fehérjéből és 30%-át zsírokból fedezzük. (A zsíroknak nagy szerepük van a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, így semmiképp sem szabad teljesen elhagyni őket étrendünkből!)

Az oldalon szreplő élelmiszerek kalória értéke általában 100g-ra vonatkozik, de a könnyebb eligazodás végett ezt a táblázatban, az étel neve után mindíg megadjuk. Készételek esetén a kalória értékkel csak akkor szabad számolni, ha az elkerülhetetlen, mert az étel elkészítésétől függően, nagyon nagy eltérések lehetnek.

Az energiafelhasználási táblázat abban nyújt segítséget, hogy az egyes tevékenységekre vonatkozóan ki tudja számolni az energiafelhasználást.

Mail Minket Most 
info@dietak.hu

Kedvelj minket

Minden szokást.

Minden szokást meg lehet változtatni, a lényeg hogy merjünk kis lépéseket tenni a változásért

ΑαΑ, dietak.hu