Mit jelent a kiegyensúlyozott étrend?
A kiegyensúlyozott étrend magában foglalja – kivéve az energiamérleget – a megfelelő eredmény eléréséért az élelmiszerek széles választékát. |
Az alábbi WHO és FAO táblázat bemutatja a kiegyensúlyozott táplálkozás különböző forrásból származó energia arányát, azért hogy megelőzzük az elégtelen bevitel miatt kialakuló krónikus betegségek megjelenését[1].
Az ajánlott tápanyagbevitel értékei |
Kiszámítása: összes zsír – (telített zsírsavak + többszörösen telítetlen zsírsavak + transz zsírsavak) A „szabad cukrok” kifejezés az összes monoszacharid és diszacharid-ra vonatkozik amit az élelmiszergyártó, szakács vagy a fogyasztó később ad hozzá az ételhez. Továbbá a természetesen jelenlévő cukrokra is kiterjed amelyek megtalálhatóak a gyümölcslevekben és a mézben. |
Forrás:
[1]Report of the joint WHO/FAO expert consultation (2003), Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases, WHO Technical Report Series, No. 916 (TRS 916)
<http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/download/en/index.html>