Gránátalma, egészségünk megmentője
Mindennap egy alma az orvost távol tartja – ugye ismered a mondást? Evvel szemben kevés szó esik a gránátalma egészségvédő hatásairól, amely csak a mindennapi szóhasználatban rokona az almának. Számos lédús magja miatt a gránátalma (Punica granatum) számos kultúrában a termékenység szimbóluma, és a vallásokban is különleges helyet foglal el. Azt gyanítják hogy az alma, amit Ádám és Éva megevett a paradicsomban, valójában gránátalma volt. Ezért hívják paradicsomi almának is és úgy érezheti aki elfogyasztja hogy a paradicsomban van, amikor megeszi a finom gyümölcsöt.
A gránátalma szó eredete a latin granum (mag), illetve az abból képzett granatus (magvas) melléknévből ered.
Az utóbbi években gyakran találkozhatunk az őszi-téli időszakban friss gránátalmával a boltok és a zöldségek standjain ahogy a gyümölcs belsejében rejlő lédús magokkal tisztított és csomagolt formában a nagyobb élelmiszerláncok hűtőpultjaiban, már a gránátalma facsart leve elérhető palackozott formàban egész évben a boltok polcain.
Alma és a gránátalma különbsége biológiai szemmel és elterjedése
A gránátalma (Punica granatum) a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjében és a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó nemzetség egyik faja.
Bár alakja és színe miatt nagyon hasonlít egy almára, botanikai szempontból a kettőnek semmi köze egymáshoz. A gránátalma a lazavirágúak családjába tartozik, így rokona a közönséges lárvával, egy rózsaszín virágú mocsári növénynek, amelyet kerti tavakból is ismerhetünk. Egyéb laza fajok közé tartozik a mocsári kakukkfű és a vízi dió. Ez utóbbi egyben kedvelt tavi növény is.
Botanikai szempontból a gránátalma nem is gyümölcs (mint az alma), hanem bogyó, akárcsak a sütőtök, az uborka és a banán.
Míg az alma vagy almafa (Malus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Az almafajok közül az élelmezés szempontjából fontos szerepe van a nemes almának (Malus domestica),melynek több fajtáját termesztik a világon: terméseit gyümölcsként fogyasztják, illetve az élelmiszeripar nyersanyagként használja fel különféle termékek előállítása során.
A gránátalmafa előfordulhat Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében.
Őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia
(Grúzia, Irán, Örményország) de mára már Európa tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A Földközi – tengernél és a Közel- Keleten, például Iránban, Egyiptomban, Marokkóban, Tunéziában, Törökországban, Spanyolországban évszázadok óta kedvelt gyümölcs. A Távol-Keleten is kezd elterjedni míg Indiában fűszerként használják, Indonéziában delima-ként ismert. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe és Latin-Amerikába. A gránátalma Közép- Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten az Iparművészeti – Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa ami évente egyszer virágzik.
A lombhullató gránátalmafák általában 3 és maximum 5 méter magasra nőnek, és rendkívül szárazságtűrők. Több mint 100 évig élhetnek. A levelek tavaszi kelésükkor élénkvörösek – csakúgy, mint egy kicsit később a nagy tölcsér alakú virágok.
A gránátalmafákat cserépbe is lehet ültetni. Teljes napsütésre, védett helyre van szükségük, ideális esetben házfalon vagy télikertben. Európa enyhe vidékein a fát a kertbe is el lehet ültetni. Télen azonban -5 Celsius-foknál hidegebb ne legyen, mert a gránátalmafa csak részben fagytűrő.
Nyáron a fának elegendő melegre és napra van szüksége, különben nem hoz gyümölcsöt. A gyümölcsöket szeptembertől októberig szüretelik. A fa gond nélkül túléli a száraz időszakokat (ha már jól gyökerezik), de egy bizonyos ponton lehullatja a leveleit. Ezért hosszabb hőség esetén rendszeresen öntözni kell.
Gránátalma az antioxidáns királynő
A gránátalmában rengeteg antioxidáns található amelyek lassítják az öregedési folyamatokat illetve képesek arra hogy helyreállítsák a sérült DNS-t. A benne található fehérje, rost, esszenciális zsírsavak, béta-karotin és C-K vitaminok segítik az egészséges testsúly megtartását, csökkentik a vérnyomást és magas antioxidáns tartalmának köszönhetően rákmegelőző hatású. Segít kiegyensúlyozni a koleszterinszintet és elpusztítani a szervezetben megtelepedett kórokozókat így támogatja az immunrendszert.
A haifai Technion Műszaki Intézet szerint a gránátalmalé más gyümölcslevekhez, a vörösborhoz vagy a zöld teához képest magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik. Az izraeli kutatás alapján a gránátalma olyan flavonoidokat tartalmaz, melyek sokkal koncentráltabbak mint a szőlőben megtalálható flavonoidok. A gránátalma flavonoidjairól bebizonyították hogy képesek csökkenteni a tumor környékén történő érképzést, így daganatellenes hatást fejtenek ki. Más kutatás alapján a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatással rendelkeznek a prosztatarák és a humán rákos emlősejtek ellen. Bizonyos vizsgálatokban megállapították, hogy elősegíti a rákos sejtek differenciálódását, vagyis a képességet, hogy egészséges formájukban térjenek vissza.
Korábban már kimutatták a Wisconsin Egyetem (USA) kutatói, hogy a gránátalma kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti fázisban állatokon tesztelve. A Kaliforniai Egyetem kutatásainak alapján a gránátalmából kivont anyagok a prosztatarákkal szemben is védőhatást fejtettek ki.
A gránátalmában bővelkedő másodlagos növényi anyagok, a polifenolok és flavonoidok valószínűleg megvédik a szívereket a káros LDL-koleszterintől. Napi egy pohár gránátalmalé rugalmasan tartja az ereket, és a tanulmány szerint csökkenti a vérnyomást – ez csökkenti az artériák megkeményedésének kockázatát.
Az ellagsav és a gránátalmában található polifenol punikalagin a baktériumok és vírusok ellen hat. Az afta és a torokfertőzések a gyümölcshéjból készült infúzióval kezelhetők. Öntsünk forrásban lévő vizet a magokra, hagyjuk állni egy ideig, és kis kortyokban igyuk meg. A gyümölcsöt azonban érdemes bio minőségben vásárolni, mert a gránátalmát gyakran permetezik és növényvédőszer-maradványokat tartalmazhat.
A gránátalmában lévő ellagsavat a bélbaktériumok metabolizálják urolitinné. Ennek a bomlásterméknek gyulladáscsökkentő hatása van. Valószínűleg betömheti a lyukakat a bélfalban, és így erősítheti a bélgátat. Állatkísérletekben a bélgyulladás csökkent egyhetes urolitin-kezelés után. Ez a megállapítás hasznos lehet a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség kezelésében is.
A gránátalma a héjával együtt 200 és 600 gramm közötti súlyú, méretétől függően, a héj eltávolítása után a súlynak körülbelül a fele marad. Egy nagy, sok magot tartalmazó gyümölccsel megfelelő mennyiségű B5-vitamint, káliumot, vasat és C-vitamint tudunk felvenni. 100 gramm gránátalma magja körülbelül 80 kcal-t tartalmaz.
A gránátalma íze
A gránátalma bőrszerű, sárgástól vörösig terjedő héja egyes kamrákat rejt, amelyeket fehér héjak választanak el egymástól. Az ehető vörös magvak a kamrákban helyezkednek el. Egy gyümölcs több száz magot tartalmazhat. Az ízük fanyar-édes, kellemes és ropogós, és sok ételhez egzotikus ízhatást ad.
A gránátalma magvak csodálatos ízűek desszertekben, müzlikben, italokban, salátákban és sós ételekben is.
Nem alma, hanem bogyó
A gránátalma nevét a latinból kapta. A granum magot (vagy gabonát) jelent, a granatus pedig azt, hogy magban gazdag. A gránátalma csoportba tartozó ásványi kövek egyébként a gránátalmáról kapták a nevüket, mert gyakran hasonló mélyvörös színűek, mint az ízletes alma magjai.
A glikémiás index
Az élelmiszer glikémiás indexe és glikémiás terhelése jelzi, hogy mennyire befolyásolja a vércukorszintet. A glikémiás index 100 g szénhidrátra vonatkozik. A gránátalma glikémiás indexe 35. Minél alacsonyabb a glikémiás index, annál kevésbé és lassabban emelkedik a vércukorszint. Összehasonlításképpen: a fehér kenyér glikémiás indexe 70, vagyis egyre gyorsabban emeli a vércukorszintet. A brokkoli glikémiás indexe viszont 15, mert alig tartalmaz szénhidrátot.
Fruktóz intolerancia esetén
100 g gránátalma körülbelül 7,4 g fruktózt tartalmaz, ami általában túl sok a fruktóz intoleranciában szenvedők számára. Körülbelül 9,1 g glükózt is tartalmaz és a következők érvényesek: Ha egy élelmiszer több glükózt tartalmaz, mint fruktózt, ez növeli az intoleranciát. Ez azonban csak alacsony és közepes fruktózszint esetén igaz.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A1n%C3%A1talma
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/obst-fruechte/granatapfel