Hogyan Okozhatnak Egészséges Gyümölcsök Szokatlan Reakciókat. Hogyan Védheti Meg Magát és Hogyan Élhet Egészségesen
Hogyan Okozhatnak Egészséges Gyümölcsök Szokatlan Reakciókat. Hogyan Védheti Meg Magát és Hogyan Élhet Egészségesen
A gyümölcsök nem azok amelyek elősegítik az egészségünket?
Azokra az emberekre akik intoleránsak a fruktózra, mindez nem igaz. Ezeknek az embereknek kerülniük kell néhány gyümölcsöt és zöldséget, valamint a feldolgozott élelmiszereket.
A fruktóz intolerancia a fruktóz helytelen felszívódása a vékonybélből.
A fruktóz mennyisége amelyet a vékonybél felszívhat, meghatározott és egyéntől függ míg számos más szállítófehérje és egyéb tényező hozzáférhetőségétől függ.
A fruktóz amely nem szívódik fel a vékonybélből, a vastagbélbe kerül ahol lebomlik és zsírsavak és gázok keletkeznek az ismert következményekkel.
Tünetek
A megjelenő tünetek lehetnek puffadás, hányinger, a széklet állományának változása, hasi fájdalmak.
Meg kell különböztetnünk a ritka és öröklődő fruktóz intoleranciát, amely az 1,6-difoszfórizált fruktóz aldoszén hiányára vezethető vissza (25 000 egyénből egy) és a fruktóz intoleranciát a fruktóz felszívódásának zavarát a vékonybélből eredően, aminek következtében a vastagbél baktériumok általi lebontásával jár az ismert következményekkel (Gibson, 2007).
Kutatások kimutatták, hogy az egészséges egyéneknél napi 25 g fruktóz bevitel nem okoz problémát, mint például puffadást és hasmenést (Rao, 2007).
Azonban 50 g fruktóz bevitel esetén a résztvevők 50%-a hidrogént (20 μL H2/L vagy ppm) mutatott az expirációjukban és a hasi tüneteket a magas hidrogénszinttel rendelkező résztvevők felénél tapasztalták (Truswell, 1987).
Ezért a napi 25 g fruktóz bevitelnél magasabb bevitel a fent említett ismert tüneteket okozhatja.
Ma azt látjuk, hogy a fruktóz bevitelek jóval meghaladják a napi 25 g-ot.
Magas mennyiségeket fogyasztunk mivel az élelmiszeripar egyre több összetevőt használ fel a feldolgozott élelmiszerekben, például glükóz-fruktóz szirupot amely fruktózt tartalmaz.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Fejlesztési Minisztériumának táblázatai azt mutatják, hogy a kukoricaszirup magas fruktóztartalmú (HFCS) fogyasztása 1000%-kal nőtt az 1970-es és 1990-es évek között (Bray, 2004).
Ezért ma amikor magas mennyiségű fruktózt fogyasztunk, a tünetek kialakulásának valószínűsége még azoknál az egyéneknél is magasabb, akiknek nincs fruktóz intoleranciájuk.
Az okok amelyek miatt az élelmiszeripar felhasználja a fruktózt a feldolgozott élelmiszerekben, a következők:
- Nem érzünk telítettséget könnyen, a fruktóz minimális jeleket ad az agy telítettség központjának, így éhesek maradunk (Lowette, 2015).
- Költséghatékonyabb, mint a cukor (Lowette, 2015).
- Egyszerűen szólva a fruktóz majdnem kétszer olyan édes, mint a glükóz, és több mint felével édesebb, mint a cukor. Tehát egyszerűen kevesebb mennyiséget kell használni ugyanolyan édes íz eléréséhez.
A fruktóz intolerancia kezelése
A fruktóz intolerancia kezelésének alapvető módszerei a táplálkozási szokásainkban történő változások. Az alacsony FOODMAP diéta alkalmazása pozitív eredményeket hozott és csökkentette a gasztrointesztinális tüneteket (Makharia, 2022).
A glükóz egyidejű bevétele is segít a fruktóz felszívódásában és csökkenti a gyomor-bélrendszeri zavarokat, 1 : 1 arányban. Az egyenlő mennyiségű fruktózt és glükózt tartalmazó banán fogyasztásával elkerülhetők a tünetek.
A fruktóz felszívódása a vékonybélből a glükóz jelenlétében és az aminosavak (Raithel, 2013) segítségével kedvező. Intenzív testmozgás és más anyagok, mint a mannitol és xilit, szintén befolyásolják a fruktóz felszívódását. Míg a szorbit (E 420) az összesített fruktózszállító fehérjét (GLUT-5) használja a belekben és így gátolja a fruktóz felszívódását a vékonybélből (Raithel, 2013).
A szorbitot élelmiszeripar is használja a cukor helyettesítésére cukorkákban, rágógumikban, fogkrémekben és versenyez a fruktózzal. Mindkettő ugyanazokat a vékonybél szállító fehérjéket használja a vérbe jutáshoz. Tehát azoknak, akik fruktóz intoleranciával rendelkeznek érdemes elkerülniük a szorbitot, mivel ez a szervezetünk által nyújtott szállító fehérjének korlátozott mennyiségét lefedi és ismert tünetekhez vezethet. A GLUT-5 szállítófehérjét szervezetünk bizonyos mennyiségben naponta termeli és ez a mennyiség felhasználható a szorbitol által és így nem lesz elérhető a fruktóz számára, amely ugyanazokat a szállítófehérjéket használja.
A fruktóz nem csak gyümölcsökben található meg, hanem néhány zöldségben, mézben, cukorban, inverz cukorszirupban (szirup), kukoricaszirupban és különféle édességekben, péksüteményekben, kész levesekben és sok más készételben is.
Fruktóz intolerancia esetén kerülni kell a szorbit és a fruktóz bevételét is, mivel ez egy alkohol-cukor, amelyet gyümölcsökben találunk. Cukorpótlóként kevesebb kalóriával használják, nedvességmegőrzésen keresztül, és az alapanyagként számos gyógyszerben.
Ezért azoknak, akik ebben szenvednek, gondosan át kell nézniük az élelmiszercímkéket annak érdekében, hogy elkerüljék a fruktóz és a szorbit bevitelét.
Élelmiszerek és azok szorbittartalma
Gyümölcsök | g 100 g gyümölcsre: | |
Szárított alma | 3 | foodintolerances.org |
Friss alma | 1,5 | foodintolerances.org |
Friss sárgabarack | 6 | foodintolerances.org |
Sárgabarack, friss | 1,3 | foodintolerances.org |
Sör | 0-0,5 | foodintolerances.org |
Friss szeder | 4 | foodintolerances.org |
Szeder lekvár | 5 | foodintolerances.org |
Friss cseresznye | 2 | foodintolerances.org |
„Cukormentes” rágógumi | 40 | foodintolerances.org |
foodintolerances.org | ||
Rágógumi | 1 | foodintolerances.org |
Szárított kókusz | 1 | foodintolerances.org |
Torma/wasabi szósz | 11 | foodintolerances.org |
Lekvárok/cukormentes lekvárok szorbitollal | 8-1 | foodintolerances.org |
Friss nektarin | 1,3 | foodintolerances.org |
Friss őszibarack | 1 | foodintolerances.org |
Szárított őszibarack | 5 | foodintolerances.org |
Szárított körte | 9 | foodintolerances.org |
Friss körte | 3 | foodintolerances.org |
Körte- vagy őszibaracklé | 21-6 | foodintolerances.org |
Szárított szilva | 8 | foodintolerances.org |
Friss szilva | 2 | foodintolerances.org |
Mázas, sultán mazsolák | 1 | foodintolerances.org |
Szárított sárgabarackok | 3.6–5.2 | J. Lee. 2015 |
Édes cseresznye | 0.45–6.8 | J. Lee. 2015 |
Szárított cseresznye | 8,5 | J. Lee. 2015 |
Meggy | 1,0 | J. Lee. 2015 |
Friss őszibarackok, Friss szilvák | 0-4.4 | J. Lee. 2015 |
Körte | 1,7 | J. Lee. 2015 |
Friss sárgabarackok | 0.002–2.6 | J. Lee. 2015 |
Fruktóz az élelmiszerekben
Gyümölcsök | g 100 g gyümölcsre: | |
Édesítőszer, szirup, agave | 55,6 | usda |
Méz | 40,9 | usda |
Mazsola, mag nélküli | 34,7 | usda |
Dátumok, medjool | 32 | usda |
Füge, szárítva, nyersen | 22,9 | usda |
Málnalé koncentrátum | 20,1 | usda |
Őszibarack, szárított, kénes, nyers | 13,5 | usda |
Szárított szilva (aszalt szilva), nyersen | 12,4 | usda |
Jackfruit nyersen | 9,19 | usda |
Szőlő, piros, mag nélküli, nyers | 9,17 | usda |
Snack, KELLOGG, KELLOGG’S, NUTRI-GRAIN Gabonaszeletek, gyümölcs | 9,19 | usda |
Ketchup, étterem | 8,94 | usda |
Alma, piros finom, héjas, nyers | 7,81 | usda |
Szőlőlé, lila | 7,42 | usda |
Körte, nyers, bartlett | 6,76 | usda |
Banán, túlérett, nyers | 6,7 | usda |
Körte, nyers, piros anjou | 6,48 | usda |
Gránátalmalé, palackozott | 6,37 | usda |
Alma, Granny Smith, bőrös, nyers | 6,38 | usda |
Pepsi | 6 | R.Walker (2014) |
Sprite | 6 | R.Walker (2014) |
Coca Cola | 6 | R.Walker (2014) |
Gyümölcslé, alma, szőlő és körte keverék, hozzáadott aszkorbinsavval és kalciummal | 5,89 | usda |
Almalé | 5,73 | usda |
Áfonyalé keverék | 5,7 | usda |
Cseresznye, édes, nyers | 5,37 | usda |
Áfonya nyersen | 4,97 | usda |
Banán, nyers | 4,9 | usda |
Mangó, nyers | 4,68 | usda |
Cseresznye, savanyú, piros, nyers | 3,51 | usda |
Görögdinnye nyersen | 3,36 | usda |
Szilva nyersen | 3,07 | usda |
Dinnye, mézharmat, nyersen | 2,96 | usda |
Eper, nyers | 2,62 | usda |
Narancslé, konzerv, cukrozatlan | 2,43 | usda |
Paprika, édes, piros, nyers | 2,26 | usda |
Ezen felül a fruktóz és szorbitol bevitelének csökkentésével csökkenthető a fruktózintolerancia tüneteivel küzdő emberek száma. Ezenkívül az FODMAP-diéta is segíthet. Jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszeres kezelés és az egyetlen kezelési mód az étrend megváltoztatása.
Az intolerancia diagnózisa:
A diagnózist hidrogén lélegzeti teszttel vagy fruktóz oldat lenyelése utáni szén-dioxid teszttel lehet felállítani. Ha az kilélegzett mennyiség meghaladja a 20 ppm hidrogén mennyiséget a lélegzetben, akkor valószínűleg intolerancia áll fenn, ami lehet tünetmentes is. A szén-dioxidot egyidejűleg mérjük, mert néhány esetben a hidrogén nem mérhető a kilélegzett levegőben, mivel ez átalakulhat szén-dioxiddá.
Egy étrendi napló a tünetek egyidejű rögzítésével előzetes jeleket adhat az intolerancia létezésére, amit a fent említett tesztekkel kell megerősíteni.
Ebben a cikkben szereplő tanácsok általános tájékoztatási célokat szolgálnak és semmilyen körülmények között nem helyettesíthetik orvosának vagy dietetikusának szakmai véleményét. Mielőtt bármilyen étrendi előírást, kezelést, táplálékkiegészítőt vagy gyógynövényt elkezdene vagy alkalmazna, konzultáljon orvosával.
Bray GA, Nielsen SJ, Popkin BM. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr 2004 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522038837?pes=vor
Gibson, P.R.,et al., Review article: fructose malabsorption and the bigger picture. Aliment Pharmacol Ther, 2007
Makharia, G. Et Al. 2022. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Diet and the Gut. JOURNAL OF CLINICAL GASTROENTEROLOGY , vol.56, no.1
Truswell, A.S., J.M. Seach, and A.W. Thorburn, Incomplete absorption of pure fructose in healthy subjects and the facilitating effect of glucose. Am J Clin Nutr, 1988. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523161909
Rao, S.S., et al., Ability of the normal human small intestine to absorb fructose: evaluation by breath testing. Clin Gastroenterol Hepatol, 2007
Raithel, M., et al., The malabsorption of commonly occurring mono and disaccharides:levels of investigation and differential diagnoses. Dtsch Arztebl Int, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3855820/
K. Lowette, L. Roosen, J. Tack, P. Vanden Berghe. 2015. Effects of High-Fructose Diets on Central Appetite Signaling and Cognitive Function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429636/
J. Lee. 2015.Sorbitol, Rubus fruit, and misconception. United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Horticultural Crops Research Unit Worksite . https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614009595