Melyik gyümölcslevet válasszam?
Az élelmiszerboltokban széles választékban találhatók gyümölcslevek amelyek gyümölcstartalmát százalékos arányban különböztetik meg. A levek gyümölcsből, gyümölcskoncentrátumból származhatnak továbbá illatanyagok, aromák, cukrok és méz is hozzáadható a gyártás során.
2015 áprilisától megszavazták az Európai Unióban hogy a 100% gyümölcstartalmúnak feltüntetett gyümölcslevek hozzáadott cukrot nem tartalmazhatnak, így nem árusítható olyan termék ami hozzáadott cukrot tartalmaz és 100% gyümölcstartalom kerül feltüntetésre a dobozán.
Tehát a természetes gyümölcslevek 100% -ban gyümölcsből készülnek így nem tartalmazhatnak cukrot, tartósítószereket, színezékeket és egyéb adalékanyagokat. A természetes lé csak a gyümölcs fruktózját tartalmazza mint például a házilag facsart gyümölcslé. A boltok polcain megtalálható 100% gyümölcstartalmú levek tartalmazhatnak más gyümölcsleveket, amelyek koncentrált gyümölcslé koncentrátumból készülnek. A koncentrátum gyártása során eltávolítják a vizet és néhány illékony vegyületet a frissen facsart gyümölcsléből majd fagyott állapotban szállítják, mint a narancslé esetében Latin – Amerikából Európába.
Nektár: Gyümölcslé vízzel és cukorral
A nektár megnevezésű gyümölcslé 25-50% -os gyümölcstartalommal rendelkezik gyümölcstől függően valamint vizet, cukrot, édesítőszert valamint mézet tartalmazhat amely a termék teljes súlyának legfeljebb 20% -át teheti ki. A gyártás során tartósítószer és színezék felhasználását nem engedélyezik a nektárban.
Gyümölcsital: Víz gyümölcsízzel
A gyümölcsital nem tartozik a gyümölcslére vonatkozó jogszabályozás alá. A gyümölcstartalma a gyümölcsitalnak minimális: 6% (citrom) és 30% (szőlő) között változik a gyümölcstől függően. A gyümölcslén kívül a gyümölcsital tartalmazhat savakat, aromákat, vitaminokat és egyéb adalékanyagokat. Tehát a gyümölcsital választása inkább egészségtelennek tekinthető.
Melyik gyümölcslé valóban egészségesebb?
A természetes gyümölcslé a két másik választnál egészségesebb alternatíva, ha bolti gyümölcslevet szeretnénk inni, így 100% gyümölcstartalmú italt fogyaszthatunk. A másik két opció, kis mennyiségű gyümölcslevet valamint hozzáadott cukrot és édesítőszert illetve adalékanyagokat tartalmazhat.
Még egészségesebb választás azonban a gyümölcs egészbeli elfogyasztása, nem pedig a kifacsart levük hasznosítása.
A gyümölcslevet fogyasztva több kalóriát és fruktózt viszünk be a szervezetünkbe, mint ha gyümölcsöt fogyasztanánk. A telítettség érzése gyorsabban bekövetkezik a gyümölcs elfogyasztásakor, míg a kifacsart levükkel több fruktózt és cukrot veszünk magunkhoz. Ne felejtsük el, a magas fruktózfogyasztás bizonyos körülmények között hozzájárulhat a máj zsíros elfajulásához. Mivel a fruktózt nem alakítja át a szervezet úgy mint a többi cukrot, így hosszútávon hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához.