Mit tud nyújtani az egészséges táplálkozás?

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás hozzájárulhat erőnk, egészségünk és jó közérzetünk megőrzéséhez.
A válogatott, tápláló, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szervezet számára a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Ami az első és legfontosabb lépés az egészséges és boldog élet elérésében. Az egészség és a táplálkozás kapcsolatát összefüggésbe hozzta és tanította Hipokratész, mondván „ a táplálékod a gyógyszered” (Kr.e. 400)
Sok olyan feltételezés is létezzik misszerint az egészséges táplálkozás íztelen, leginkább vízben főtt ételekből áll. Aminek nincsen valóság alapja. Ma azt tapasztaljuk, hogy a Földközi – tenger partvidékén élő emberek táplálkozási szokásai megváltoztak, és ma már nem a mediterrán tipusú étrend szerint étkeznek (krétai étrend). Az étkezési szokásainkat a nyugati világ életmódja befolyásolta. Ahogy megváltoztak az étkezési szokásaink Europában evvel együtt nőtt a szervezetbe jutatott zsír mértéke. Az 1967 és 1969 közötti időtartamot figyelembe véve a napi zsírbevitel 117 gr. volt, ugyanez 1997 –től egészen 1999-ig 148 grammra nőtt.[3].
Az egészséges táplálkozás egyik fő érveként a hosszú életet említhetjük. A legmegfelelőbb példa a táplálkozásunk és egészségünk megóvására, a mediterrán tipusú táplálkozás. Számos kutató foglalkozott ezzel a fajta étrenddel és kutatásaik alátámasztják az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatását és az összefüggést a hosszú emberöltővel. A szívbetegségek illetve rákfajták előfordulásában is csökkenést tapasztaltak azok körében akik a mediterrán étrendet követték. [1].
Visszont érdemes kiemelni, hogy az emberi szervezetre negatív rekciót gyakorolhat több élelmiszercsoport, amelyek a kiegyensúlyozatlan életmóddal összefüggnek. Növelhetik az elhízás kockázatát, a rák kialakulását és olyan betegségek megjelenését amik a rossz táplálkozással függenek össze(pl. szívproblémák, rák, diabétesz, csontritkulás és a fogazat elváltozásai), mindenek fontos szerepe van az Európai Unióban.[2] .
Az alsó táblázatban megtalálható a folytatott életmód és a különböző betegségek megjelenése közötti kapcsolat.
A diabétesz II tipusának megelőzésére [3]
Bizonyított |
Alacsony veszély |
Fokozott veszély |
Bizonyított adatok | -Súlyvesztés túlsúlyos és elhízott embereknél
– Mozgás |
-Elhízott és túlsúlyos
-Has környéki elhízás -Mozgás hiánya |
(Probable)
Lehetőség szerint bizonyított adatok |
– ásványi anyagok(ami nem felszivodó Szénhidrátok) | -Telített zsír |
Reálisan bizonyított adatok | -ω-3 zsírsav
-Alacsony glükoztartalmú élelmiszerek |
– Összesen bevitt zsír
-Trans zsír savak |
Hiányzóan bizonyított adatok |
– E vitamin
-Króm -Magnézium – Közepes alkoholfogyasztás |
– Magas zsírtartalmú ételek fogyasztása |
Szívrendelenességek megelőzésére [3]
Bizonyított |
Alacsony veszély |
Reakció mentes |
Magas veszély |
Bizonyított adatok | -Rendszeres testmozgás
-Hal és halolajok fogyasztása -Gyümölcs és zöldség fogyasztás -Kálium -Alacsonytól közepesig terjedő alkoholfogyasztás (koszorúér betegségek) |
-E vitamin | -Mirisztátok és palmitinsav
-Transz-zsírsavak -Túlsúly -Elhízás -Magas alkoholbevitel |
(Probable) Lehetőség szerint bizonyított adatok | -Linolénsav
-Olivaolaj sav – Teljes kiörlésű gabonák -Magvak(sótlan) -Folsav |
-Sztearinsav |
-Dietetikai koleszterin -Szüretlen kávé |
(Possible) Reálisan bizonyított adatok | – Flavonoid P vitamin
-Szójaterméke |
-Laurinsavban gazdag
-Alultápláltság -B karotin kiegészítésből |
|
Hiányzó Bizonyított adatok | -Kálcium
-Magnézium -C vitamin |
-Szénhidrát
-Vas |
Rák megelőzésére[3]
Bizonyított | Alacsony veszély | Fokozott veszély |
---|---|---|
Bizonyított adatok | Testi igénybevétel (vastagbél) | Túlsúlyos és elhízott(vastagbél, mellrák áttétes nőknél, vese)
(Aflatoxinmáj) Kinai tipusú halak |
(Probable)Lehetőség szerint bizonyított adatok | Gyümölcs és zöldség(szájbelső,gyomor,vastagbél)
Fokozott testmozgás (mell) |
Húskonzerv (vastagbél)
Só (gyomor) Nagyon meleg italok és ételek (szájbelső) |
(Possible) Reálisan/hiányosan bizonyított adatok | Ásványi anyagok
Szója Hal Ω-3 zsírsavak Karotin Vitaminok: B2,B6, folsav, B12,C, D, E Kálcium, Cink, Szelén Nem tápláló növényi összetétel Flavonoid K, izoflavonok, lignánok |
Állati eredetű zsír
Heterociklusos aminok Policiklusos aromás szénhidrogének Nitrozaminok |