Vércsoport diéta
Vércsoport diéta
A vércsoport diéta az egyik legfelkapottabb diéta napjainkban. Egy amerikai orvos és természetgyógyász D’Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy ugyanazt az ételt az emberek különbözőképpen emésztik meg és hasznosítják. Dr. Adamo úgy vélte, hogy ezt a különbséget a vércsoportok mássága okozza, azaz ez a genetikailag meghatározott tulajdonság alakítja ki szükségleteinket, ízlésvilágunkat és meghatározó abból a szempontból is, hogy mely ételeket tudunk optimálisan hasznosítani. Dr Peter D’Adamo szerint tehát vércsoportunk határozza meg, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó, s melyek azok, amelyek rossz hatással vannak szervezetünkre.
Ha a vércsoportunknak megfelelően táplálkozunk, akkor jobb a tápanyag-felhasználás, közérzetünk javul, bizonyos betegségek elkerülhetők. A vércsoport diéta elsősorban egészséges étrendet jelent, de ajánlják fogyni vágyóknak is, mivel a javuló tápanyag-felhasználás és hasznosulás eredményezheti az éhségérzet megszűnését, ezáltal a nassolnivalók elfelejtését.
D’Adamo doktor az élelmiszereket a szervezetre gyakorolt hatásuk alapján három csoportba sorolja:
– Ajánlott élelmiszerek, amelyek akár orvosságként is viselkedhetnek a szervezetben.
– Semleges, tápláló, de nem gyógyhatású élelmiszerek.
– Kerülendő élelmiszerek, amelyek kifejezetten rossz hatással vannak az adott vércsoportú szervezetre.
A 0 vércsoport ajánlásai:
Ezen vércsoport képviselői általában sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket.
Ajánlott élelmiszerek: hús (kivéve sertéshús), hal, máj, tengeri herkentyűk, gyümölcsök (különösen a szilva és a füge), zöldségek közül a brokkoli, paradicsom, kelkáposzta, petrezselyem, hagymák, spenót.
Semleges élelmiszerek: gabonafélék, hüvelyesek, szója, banán, körte.
Kerülendő élelmiszerek: búzából készült ételek, tejtermékek, káposzta, kelbimbó, karfiol, mustár, mogyoró, narancs, avokádó.
Táplálék-kiegészítőként fontos a B- és a K-vitamin pótlása.
Testedzésként ajánlott minden intenzív edzésmód pl. aerobic, futás.
Az A vércsoport ajánlásai:
Ajánlott élelmiszerek: vegetáriánus (kevés hús, sok zöldség: brokkoli, cikória, karalábé), tofu, tengeri halak, gabonafélék, bab, hüvelyesek, növényi olajak, gyümölcsök: ananász, sárgabarack, cseresznye, meggy.
Semleges, korlátozottan ajánlott élelmiszerek: rizs, pattogatott kukorica, mogyoró, búzakenyér, joghurt, író.
Kerülendő élelmek: a húsok, tejtermékek, búza, paprika, paradicsom, banán, mangó
Fogyni segít: a szója, a zöldségek, ananász, növényi olajok.
Táplálékkiegészítőként: B12-, C-, E-vitamin, folsav,
Testedzés: nyugodt edzésmódok; jóga, tai chi.
A B vércsoport ajánlásai:
Ajánlott élelmiszerek: étkezésük a legváltozatosabb, kiegyensúlyozott vegyes étrend, mindenevő. Húsok (nem csirke), tejtermékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, tojás, olivaolaj.
Semleges, korlátozottan ajánlott élelmiszerek: dinnye, körte, sárgabarack, alma, mandula, parmezán, camembert, ponty, pulyka, hering
Kerülendő élelmek: kukorica, lencse, mogyoró, szezámmag, hajdina, búza, csirke.
Fogyni segít: zöldségek, tojás, vadhús, máj, édesgyökér, tea.
Táplálékkiegészítőként: magnézium, lecitin.
Testedzés: mérsékelt testedzés – pl.: gyaloglás, kerékpározás, tenisz, úszás.
AB vércsoport ajánlásai:
Ajánlott élelmiszerek: vegyes étrend kis mennyiséget többször.Húsok, halak, tofu, tejtermékek, leveles zöldségek, paradicsom, ananász, gabonafélék, bab.
Semleges, korlátozottan ajánlott élelmiszerek: alma, barack, gomba, ementáli, edámi sajt.
Kerülendő élelmiszerek: vörös húsok, bab, kukorica, magvak, hajdina.
Fogyni segít: tofu, tengeri halak, tejtermékek, zöldségek, moszatok.
Táplálékkiegészítőként: C-vitamin
Testedzés: mérsékelt testedzés, jóga, tai chi , gyaloglás, kerékpározás, tenisz.
A vércsoport diéta tudományosan nem bizonyított elvek alapján épül fel, ha Ön ezen diétába kezd mindenképpen konzultáljon orvosával. A módszer bírálói szerint a vércsoport diéta meglehetősen egyhangú és egyoldalú. A módszer nem orvosolja azok panaszait, akik lelki okok vagy mozgásszegény életmód miatt híznak. A vércsoport diéta ettől függetlenül más megközelítésből vizsgálja az egészséges étrend és a fogyókúra lehetőségeit, a tudomány számára akár kiindulási alapot is jelenthet az ez irányú kutatásokhoz.