Zóna diéta
Zóna diéta
A zóna diéta kitalálója Dr. Barry Sears biokémikus. A módszer alapja, hogy az étrendünk (mind a reggeli, az ebéd és a vacsora) 30 százalékban tartalmaz fehérjét, 30 százalékban zsírt és 40 százalékban szénhidrátot. Ami így egy lassabb ütemű fogyást eredményez. A zóna diéta igencsak eltér a jelenleg általánosan elfogadott diétáktól, ugyanis ezeknél a szénhidrát legfeljebb 60, a fehérje 10-15, a zsír pedig maximum 3 százalékot tesz ki. Ezen felül nem nézik az egyes étkezéseken belüli arányokat.
Dr. Sears szerint a zóna diéta ilyen formán lehetővé teszi, hogy látványosan és egyenletesen leadjuk a felesleges kilókat. Ezen felül kiegyensúlyozottá teszi a testi állapotot, sőt hosszú és egészséges életet tud biztosítani, el tudjuk kerülni vele a krónikus betegségek egy részét. Mindezt úgy, hogy – a fenti arányokat betartva – egy nap többször kis mennyiséget fogyasztunk el.
A zóna diéta értelmében ötször étkezzünk egy nap, és akkor is meghatározott időközökkel. A reggelinek pl. közvetlenül az ébredés után, 1 órán beül kell lennie, az utolsó, kis étkezésnek pedig közvetlenül lefekvés előtt. Dr. Sears sok olyan cukorbeteg személyt vizsgált meg, akik keringési problémákkal is küszködtek a cukorbetegség mellett. Így kezdett kialakulni a zóna diéta. Rájött arra, hogy e betegségek azáltal orvosolhatók, hogy kordában tarjuk a szervezet inzulinszintjét.
A zóna diéta segítségével el tudjuk érni, hogy a szervezet úgynevezett zsírégető módban maradjon. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem eltárolja a zsírt, hanem felhasználja. Ezzel szemben található a másik forma, a szénhidrátégető. Ebben az esetben az ember hízik és kevésbé energikus, inkább fáradékony. Vagyis a zóna diéta a szervezet inzulinszintjét egy megfelelő „zónában” tudja tartani. Ezáltal olyan folyamatok indulnak el a szervezetben, amelyek elkezdik elégetni az elraktározott zsírt.
A zóna diéta egy szénhidrátszegény diéta, amit viszonylag könnyű betartani, és sokféle élelmiszertípus fogyasztását megengedi. A zóna diéta segítségével a szervezet rövid időn belül beáll arra, hogy optimálisan hasznosítja a bevitt tápanyagban lévő energiákat, ami súlycsökkenést eredményez.
Fontos lehet a zóna diéta megsegítésére, ha lehetőleg minden nap azonos időpontokban étkezünk. Az ébredés után 1 órával mindenképpen reggelizünk meg. Az éjjeli alvás kivételével a napi étkezések között ne teljen el több 5 óránál, és minden nap nyolc alkalommal igyunk 2-3 dl vizet. Ha esetleg a zóna diéta során egy-egy étkezéskor felborult az egyensúly, akkor se aggódjunk, hanem a következő étkezésnél térjünk vissza fenti arányhoz.
A zóna diéta ajánlásai:
Szénhidrátok:
Az alacsony glikémiás indexűeket kell választani, mert ezek nem serkentik az inzulintermelést. Ilyen a legtöbb zöldség és gyümölcs, kivéve a répa-, borsó- és gabonafélék, tésztafélék, kenyér, rizs.
Jó szénhidrátok:
– a legtöbb zöldség,
– a legtöbb gyümölcs,
– gabonafélék közül az árpa és a zab.
Rossz szénhidrátok:
– keményítőtartalmú zöldségek: kukorica, répafélék, zöldborsó, burgonya,
– banán, szárított gyümölcsök,
– cukor, fehér liszt.
Fehérjék:
Fehérje nélkül az immunrendszer és az izmok folyamatos gyengülése kezdődik el a szervezetben. A program a fehérjefogyasztással kapcsolatban néhány szabályt állít fel:
– Egy étkezésre maximum a tenyerünk nagyságával azonos méretűt fogyaszthatunk belőle. Ez nőknél általában 8,5 dkg, férfiaknál 12 dkg fehérjét (általában húst) jelent. Ha nehéz fizikai munkát végez valaki, lehet ennél többet.
– Lehetőleg a legsoványabb fehérjeforrást válasszuk. A legjobb fehérjeforrások a bőr nélküli csirke, hal, sovány vörös hús, pulyka, szójatermékek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tofu, tojásfehérje.
A zsírok, olajok:
A fehérje és szénhidrát mellett a szervezetnek zsírokra is szüksége van, mert ebből nyeri legtöbb energiáját, és nem mellesleg a hormonok megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsírokat veszünk magunkhoz. Kerüljük a telített zsírsavakat és a hidrogénezett növényi olajokat! Étkezések során telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszereket fogyasszunk! Ilyenek elsősorban a növényi- és állati eredetű olajok.
Jó zsírok:
– olíva, olíva olaj
– avokadó
– kukorica olaj
– mandula
– kesudió
– mogyoró
– tengeri halak olaja
Rossz zsírok:
– sertészsír
– vaj
– margarin
– sáfrányolaj
– szójaolaj
A megfelelő tápanyagbevitel mellett szükség van arra is, hogy napirendünket megfelelően alakítsuk ki a diéta sikerének biztosításához:
– Ébredés után egy órán belül mindenképpen együnk!
– Naponta ötször együnk (3 főétkezés, 1 délutáni nass és egy esti nass)!
– Lehetőleg minden nap azonos időben étkezzünk!
– Két étkezés között ne teljen el 5 óránál hosszabb idő (kivéve természetesen az éjszakai alvást)!
– Minden nap nyolc alkalommal igyunk egy jó pohár (2-2,5 dl) vizet!
– Ha egy-egy alkalommal nem sikerül a diétát maradéktalanul betartanunk, ne aggódjunk! Ha a legközelebbi étkezésnél visszatérünk a programhoz, újra sínen leszünk.
További információ a zóna diéta módszeréről: Barry Sears – Bill Lawren: A zóna