FODMAP-diéta: Ismerd meg, mire kell figyelned!
A FODMAP diéta a szorongásos irritábilis bél szindrómához vagy az érzékeny bél szindrómához (alacsony FODMAP diéta)
Ez egy olyan étrend, amely csökkenti a nehezen emészthető szénhidrátok és a lassan felszívódó cukrok bevitelét a vékonybélből. Ennek eredményeként ezek tovább maradnak a vékonybélben, és ha olyan baktériumok vannak jelen, amelyeknek nem kéne ott lenniük, vagy magas koncentrációban vannak jelen, akkor erjedés következhet be, például a sör készítésekor (alkoholos erjedés). Ez a gázok képződéséhez vezet, és az érzékeny bél szindróma klasszikus tüneteihez vezethet.
Ne alkalmazza ezt az étrendet orvos vagy dietetikus tanácsa nélkül. Mivel ebben az étrendben sok korlátozás van az elfogyasztott élelmiszerek tekintetében, tápanyaghiányok léphetnek fel.
F Fermentáció (erjedés)
O Oligoszacharidok (fruktánok, galaktánok, fruktooligoszacharidok, galaktooligoszacharidok)
D Diszacharidok (laktóz)
M Monoszacharidok (fruktóz)
A és
P Polioltok (szorbit, mannitol, xilit, maltitol)
A csökkentett FODMAP diéta alkalmazása 50-80% -os javulást eredményezett azoknál a betegeknél, akik követték. [1]
A csökkentett FODMAP diéta alkalmazása előtt tanácsos lenne táplálkozási naplót vezetni a követett étrend által okozott tünetekkel.
Egy ilyen napló példája a FODMAP diéta előtt:
Idő | Étel (összes összetevő) | Συμπτώματα | Tünetek | Állapot az elfogyasztás során Stresszszint |
◦ Hasi fájdalom ◦ Puffadás ◦ Hányinger ◦ Feszültség ◦ Hasmenés ◦ Székrekedés ◦ Egyéb: | ○ Nyugodt/lazít ○ Feszült ○ Mozgásban | ○ Rendkívül stresszes ○ Nagyon stresszes ○ Mérsékelt nyomás alatt ○ Enyhén feszült ○ Lazított | ||
◦ Hasi fájdalom ◦ Puffadás ◦ Hányinger ◦ Feszültség ◦ Hasmenés ◦ Székrekedés ◦ Egyéb: | ○ Nyugodt/lazít ○ Feszült ○ Mozgásban | ○ Rendkívül stresszes ○ Nagyon stresszes ○ Mérsékelt nyomás alatt ○ Enyhén feszült ○ Lazított | ||
◦ Hasi fájdalom ◦ Puffadás ◦ Hányinger ◦ Feszültség ◦ Hasmenés ◦ Székrekedés ◦ Egyéb: | ○ Nyugodt/lazít ○ Feszült ○ Mozgásban | ○ Rendkívül stresszes ○ Nagyon stresszes ○ Mérsékelt nyomás alatt ○ Enyhén feszült ○ Lazított | ||
◦ Hasi fájdalom ◦ Puffadás ◦ Hányinger ◦ Feszültség ◦ Hasmenés ◦ Székrekedés ◦ Egyéb: | ○ Nyugodt/lazít ○ Feszült ○ Mozgásban | ○ Rendkívül stresszes ○ Nagyon stresszes ○ Mérsékelt nyomás alatt ○ Enyhén feszült ○ Lazított | ||
◦ Hasi fájdalom ◦ Puffadás ◦ Hányinger ◦ Feszültség ◦ Hasmenés ◦ Székrekedés ◦ Egyéb: | ○ Nyugodt/lazít ○ Feszült ○ Mozgásban | ○ Rendkívül stresszes ○ Nagyon stresszes ○ Mérsékelt nyomás alatt ○ Enyhén feszült ○ Lazított |
Három fázis van a FODMAP diéta alkalmazásában.
Az első fázis legfeljebb 6 hétig tart, amikor a pácienseknek szigorúan be kell tartaniuk az alacsony FODMAP-tartalmú diétát.
Ajánlatos azokat az ételeket kerülni, amelyek sok adalékanyagot tartalmaznak, és még este is kerülni kell a gyümölcsöket és zöldségeket.
A második fázis 3-4 hétig tart, és az első fázis befejezése után történik. Ebben a fázisban megállapítják az étel toleranciáját/tűrőképességét (tünetek nélküli ételfogyasztás) a magas FODMAP-tartalmú ételek egyik kategóriájából. Minden ételt, amelyet az étrendünkbe beillesztünk, 3-4 napig fogyasztunk, növelve az elfogyasztott mennyiséget. Ha tünet jelentkezik, akkor a felvett mennyiség felével próbálkozunk. Ha vannak tünetek még kis mennyiségben is a felvett magas FODMAP-tartalmú ételekből, azokat ebben az időszakban kizárjuk az étrendünkből. Az egyik kategóriáról a másikra történő váltásnál ajánlott 2-3 napig alacsony FODMAP-tartalmú ételeket fogyasztani.
Ennek a fázisnak a célja az élelmiszerkategóriák, ételek és az elfogyasztott élelmiszermennyiségek meghatározása, amelyek nem okoznak tüneteket, így beilleszthetők az étrendbe.
Mi segíthetne!!!
- A mentaolaj, azaz a menta illóolajok, Masclee és munkatársai kutatásában bebizonyították, hogy a mentaolaj szedésének pozitív hatása van a 41-46%-os egyének esetében. Fontos megjegyezni, hogy a placebo csoport 34%-ában is pozitív hatásokat észleltek.[2]
- Az ipari feldolgozású élelmiszerek (természetesen) minél kevesebb fogyasztása ajánlott, és kerülje az élelmiszereket mesterséges adalékokkal.
- Este jobb főtt ételeket fogyasztani, és kerülni azokat a nyers ételeket, mint a káposzta és a nyers gyümölcs, amelyek puffadást okozhatnak este.
- Jól rágja meg az ételt, mert az egészséges emésztés a szájból indul.
- A mozgás segíthet.
- Ha lehetséges, kerülje a stresszt és a haragot. Próbáljon ellazulni relaxációs gyakorlatokkal és meditációval.
- Fogyasszon elegendő folyadékot, vizet és teát.
Ajánlott élelmiszerek és elkerülendő élelmiszerek.
Kategóriák | Ajánlott | Nem ajánlott |
Kenyer, gabonafélék és köreteket, mint tésztát, krumplit, rizst | Nem finomlisztből készült kenyér (nem őrölt), lehetőleg teljes kiőrlésű tönkölyből (teljes kiőrlésű), rizs, kukorica és szója. Rozskenyér tönkölylisztből, zablisztből, rozsból, quinoából, hajdinából. | „Normál” kenyér, friss kenyér, teljes kiőrlésű termékek, sütemények és gabonatermékek árpából, búzakorpa vagy lisztből. Müzli búzából, gyümölcsös gabonatermékek. Durumtészta, kuszkusz, búza, sült ételek, például krumpli, krokett. |
Édesítőszerek | Az egyéni tolerancia szerint mértékkel: juharszirup, gyümölcslé koncentrátum, fruktóz, körtészirup, fekete melasz, glükóz (dektóz), méz, rizsszirup, stevia, cukorszirup, aszpartám és más mesterséges édesítőszer vegyületek. | Glükóz-fruktóz szirup, méz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, izoglükóz, kukoricaszirup, mesterséges édesítőszer vegyületek, például szorbitol (teljesen). |
Kenyérfélék, snackek | Lekvár vagy szósz megfelelő gyümölcsökből. Kenyérfélék megfelelő magvakból / magvakból / zöldségekből. Popcorn, rizs / kukoricapehely és keksz, fekete csokoládé (> 70%). | Fagylalt, tejcsokoládé, óvatosan édességeknél (nem megfelelő lisztekből és édesítőkből), egyéb cukrászati termékek és chipseteknél. |
Gyümölcsök | Ananász, banán, clementine, eper, galia dinnye, málna, szeder, áfonya, kiwi, mandarin, rebarbara, szőlő, alma. Mértékkel a tolerancia szerint: grapefruit, lime, narancs, citrom, papaja. | Alma, sárgabarack, körte, málna, mazsola, cseresznye, licsi, mangó, nektarin, őszibarack, szilva, görögdinnye, füge; Cukros gyümölcskonzervek, gyümölcsös pürék. Aszalt gyümölcsök. |
Zöldségek | Mungóbabcsíra, padlizsán, kínai kel, édeskömény, zöldbab, uborka, gyömbér, karalábé, tök, tzatziki, répa, bab, paszternák, retek, jégsaláta, spenót, rukkola, cékla, csíra (mungó, bambusz, szója), paradicsom, cukkini, zeller, póréhagyma. Mértékkel a tolerancia szerint: brokkoli, brüsszeli kel, olívabogyó. | Articsóka, fehér bab, cikória, borsó, friss hagyma, fokhagyma, sokféle káposzta (karfiol, káposzta, lila káposzta, kínai káposzta, kelkáposzta, kelbimbó), lencse, kukorica, paprika, gomba, póréhagyma, cékla, szója, spárga, mángold, hagyma. |
Diófélék és magvak naponta legfeljebb 1 maroknyi | Az egyéni tolerancia szerint: mogyoró, mandula, dió, tökmag, napraforgómag, szezámmag. | Kesudió, pisztácia, Aegina dió, makadámia dió, sózott magvak. |
Zsírok és olajok | Az egyéni tolerancia szerint: olívaolaj, tökmagolaj, lenmagolaj és egyéb növényi olajok, vaj, ghee, zsír, fokhagymaolaj (hagyma és fokhagyma helyettesítőjeként). | |
Italok | Víz, cukor nélküli meleg italok, mint a mentatea, és (csak ha rövid ideig hagyjuk ázni) egyéb gyógynövényteák, fekete tea és chai tea. Cukormentes kakaó laktózmentes tejjel vagy vízzel. Mértékkel (maximum 3 csésze naponta): fekete kávé, frissen őrölt és szűrt. | Nagyon hideg vagy nagyon forró italok, szénsavas víz. Gyümölcstea, kamillatea, édesköménytea, árpakávé, koffeinmentes kávépótló cikória gyökérrel. Gyümölcslé, üdítőitalok, alkohol. Mértékkel: sör, száraz bor (maximum 1 pohár naponta). |
Halak és tenger gyümölcsei | Mindenféle halak, tenger gyümölcsei. | Halételek vagy halas saláták majonézzel vagy krémmel, rántott hal vagy sült. |
Hús és kolbász | Sovány hús, pulyka, bárány, marha, sertés. | Kolbász hagymával vagy fokhagymával, zsírban gazdag hús, sok zsírral rendelkező kolbász, rántott hús és sült. |
Delikáteszek és késztermékek | Ecet, halászat szósz, enyhe mustár, szójaszósz, tofu, tempeh. | Ketchup, poros fokhagyma és hagyma, csípős fűszerek, például chili, curry, cayenne bors, paprika. Vigyázat az előre elkészített szószokkal, levesekkel és öntetekkel sok zsírral. |
Tojás, tejtermékek, sajt | Tojások. Szójasajt, zabtej, mandulatej, rizstej, kókusztej. Alacsony zsírtartalmú, cukormentes, laktózmentes tejjel és tejtermékekkel, például vajjal, joghurttal, túróval, kvarckal, cottage sajttal és krémsajttal. Félkemény sajtok 45% zsírtartalomig, feta. Kemény sajtok, mint a parmezán, érett gouda. | Főtt tojások, étkezések zsíros tojásokkal. Tej gazdag laktózban és tejtermékek, például vajjal, joghurttal, túróval, krémsajttal. Tejszín és szeletekben több mint 45% zsírtartalommal. Puding, gyümölcsjoghurt, gyümölcsquark, cukros rizstej. |
Ételek és kezdeti mennyiségek a 2. fázisban
A második, 3-4 hetes fázis során meghatározzák bizonyos élelmiszerkategóriák és mennyiségek toleranciáját. Nem számít, melyik kategóriával kezdik a teszteket, de az ételeknek ebből a kategóriából kell származniuk. Ezek a kategóriák a következők: 1. Fruktóz, 2. Laktóz, 3. Cukoralkoholok, 4. Fruktánok, 5. Oligoszacharidok.
Κατηγορίες FODMAP | Τρόφιμα και ποσότητες | |
1.Poliolok | ||
a) Szorbit: | 2 szárított sárgabarack, 1 kis sárgabarack, ⅓-½ avokádó, 2 cukormentes | |
b) Mannit: | 40 g gomba, 30 g karfiol | |
2. Laktóz | 125 ml tej, 125 g natúr joghurt | |
3. Fruktóz | ½ mangó, 1 teáskanál méz | |
Fruktóz + Szorbit: | ½ alma, ½ őszibarack | |
4. Fruktánok | a) Búza: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér b) Fokhagyma: ¼-½ gerezd c) Hagyma: ¼ közepes méretű (a hagymát utoljára kell tesztelni, mivel magas fruktántartalommal rendelkezik) | |
5. Galaktó-oligoszacharidok | 50 g lencse vagy bab, csicseriborsó, bab (konzerv, lecsepegtetett), 10 dió (Aeginaeus) |
Ημερολόγιο Διατροφής για την 2η φάση όπου προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την ανεκτικότητα σε κάποια τρόφιμα
Nap | Mennyiség | Dátum/Időpont | |
Kezdeti Mennyiség: | Dátum: | Elkészítési mód: ○ Főzött ○ Sütött ○ Más étellel ○ Egyéb elkészítési mód | |
Időpont | Tünetek ○ Hasfájás ○ Felfúvódás ○ Hányinger ○ Teltségérzet ○ Hasmenés ○ Székrekedés ○ Egyéb: | ||
ΚÁllapot a bevitelkor ○ Nyugalomban/lazán ○ Szorongás ○ Mozgásban | |||
Stresszszint ○ Nagyon stresszes ○ Nagyon stresszes ○ Közepes nyomással ○ Enyhén stresszes ○ Lazítva | |||
Hogy érzem magam most? ○ Nagyon jól ○ Jól ○ Közepesen ○ Rosszul ○ Nagyon rosszul |
Megjegyzések / Következtetések az élelmiszerkategóriáról: …………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… .
A harmadik fázisban egyensúlyt kell teremtenünk az egyensúlyozott táplálkozás és a kellemetlen tünetek között.
A harmadik fázisban:
Növeljük az újonnan hozzáadott élelmiszerek fogyasztásának mennyiségét és gyakoriságát az étrendünkben
Figyelembe vesszük néhány fent említett kategória együttműködését
Tartsunk 2-3 órás időközt a gyümölcsfogyasztás között
Ebben a cikkben szereplő tanácsok általános tájékoztatási célokat szolgálnak, és semmilyen körülmények között nem helyettesíthetik az orvos vagy dietetikus szakértői véleményét. Mielőtt bármilyen táplálkozási intézkedésbe kezdenének vagy azt alkalmaznák, konzultáljanak orvosukkal vagy dietetikusukkal.
[1]Staudacher HM, Whelan K. The low FODMAP diet: recent advances in understanding its mechanisms and efficacy in IBS. Gut. 2017;66(8):1517-27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28592442?dopt=Abstract
[2] Efficacy and Safety of Peppermint Oil in a Randomized, Double-Blind Trial of Patients With Irritable Bowel Syndrome. Gastro