Cukorbeteg diéta
Cukorbeteg diéta
A cukorbetegség röviden megfogalmazva, a cukorháztartás felborulását jelenti, mely a megfelelő diétát betartva hatékonyan és tünetmentesen tartható, továbbá a szövődmények megelőzhetőek. Az inzulint a hasnyálmirigy termeli. Funkciója szerint a vérben lévő cukor mennyiséget juttatja be a sejtekbe. Normális esetben a szervezet inzulin termelése pont olyan mértékben történik, amennyire szükség van a cukor beépítéséhez. Abban az esetben, amikor a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni vagy a mennyiség ellenére az inzulin képtelen feladatát ellátni, akkor a vérben lévő cukor nem tud beépülni, a vérben marad. Ezt hívjuk úgy, hogy magas vércukor szint. A kezelés minden esetben diétával együtt igazán hatékony. Ebben az esetben az étrendet egyénileg kell meghatározni fizikai jellemzők szerint. Cél, hogy a vércukorérték normális tartományba kerüljön.
Az 1-es típusú diabétesz esetén egyáltalán nincs inzulintermelés. Ebben az esetben szükséges az inzulin pótlás, továbbá a diéta betartása, csak ebben az esetben tartható normális értéken a vércukorszint.
A 2-es típusú diabétesz kialakulása főként idős korban történik. Ebben az esetben a hasnyálmirigy inzulintermelése nem kielégítő a vér cukortartalmához képest. Leggyakrabban a nem megfelelő étkezési szokások és a mozgáshiányból adódó elhízás az oka. A vércukorszint fokozatosan emelkedik, így az inzulin egyre nehezebben és kisebb mértékben tudja ellátni feladatát. Ennél a típusú betegségnél a felesleges súly leadása az elsődleges feladat. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás „csodákra” képes, a vércukorszint azonnal csökken.
A cukorbeteg diéta nem egy különlegesen szigorú étrendet takar. Az energia mennyiség, amit szervezetünkbe viszünk, az egyénre szabottan meghatározott, melyhez szükséges a kalóriatáblázat használata. Akinek számára elengedhetetlenül szükséges a fogyás, annak célszerű egy 1400-1600 kalóriás, energiaszegény étrendet bevezetni. Ezt nagyon változatosan meg lehet tervezni, rengeteg meleg és hideg étel létezik, mellyel oly módon tartható a cukorbeteg diéta, hogy akár még élvezetes is lehet.
A cukorbetegség súlyosságától függetlenül, mindenkinek ajánlatos a napi ötszöri étkezés, így el tudjuk kerülni a nagy vércukor ingadozásokat. Érdemes diétás naplót vezetni, így kizárhatjuk azt a tényezőt, hogy elszámoljuk magunkat.
A cukorbetegek diétájának legfontosabb szempontjai:
Egyénre szabott energia bevitel: a normál testsúlyú betegeknél a kalóriabevitel pontosan annyi legyen amennyit a testsúlya, energiaháztartása igényel neme, kora és fizikai aktivitása szerint. Ha a beteg túlsúlyos – fogyniuk kell – napi 500 kalóriával célszerű csökkenteni az energia bevitelt. Nőknél napi átlag 1200-1500 kalória, férfiaknál 1500-2000 kalória javasolt.
Megfelelő étkezési ritmus kialakítása: a cukorbeteg diétázóknál fontos, hogy a beteg a 3 főétkezés mellett 2-3 nassolást is tartson. Mivel az inzulinérzékenység napszakos ingadozást mutat a legbőségesebb étkezés az ebéd, a legkisebb szénhidráttartalmú pedig a reggeli legyen.
Kiegyensúlyozott táplálkozás: az összenergiabevitel 20%-a fehérjékből származzon. Testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérjét ajánlunk, tehát egy 70 kg-os embernél 70 g a napi adag. Fejlődő szervezetnél, idős embereknek, terhesség és szoptatás alatt, műtét után magasabb a fehérjeigény. A diétázók a következő fehérje források közül választhatnak: sovány húsok, sajtok, tej, tojás, túró, felvágottak. Az energia bevitel 30%-a zsírokból származzon, elsősorban telítetlen zsírsavakat tartalmazó halakból, olajokból, margarinokból. A fennmaradó 50%-ot a szénhidrátok adják.
A cukorbeteg diétája során szabadon fogyaszthat alacsony szénhidráttartalmú rostos zöldségeket, főzelékeket. Túlsúlytól függetlenül, minden cukorbetegnek ki kell iktatnia háztartásából a répacukrot, mely még az egészséges emberekre is igen erős károsító hatással van. Ezt a cukorbetegség mértékétől függően helyettesíthetjük mézzel, fruktózzal, vagy súlyosabb esetben édesítőszerekkel. Továbbá érdemes kerülni a tej fogyasztást, mert sok benne a tejcukor, kalóriatartalma pedig igen magas. Vannak olyan gyümölcsök is, főleg a nyár végén és szeptemberben érő gyümölcsökre vonatkozik ez, melyekben igen sok a gyümölcs cukor, ezért jobb ha cukorbetegek kerülik ezeknek a fogyasztását. Főként a nyári piros gyümölcsök ajánlottak, azokból is hozzávetőlegesen 20 dkg naponta.
Alább láthatunk egy minta étrendet, mely nem kőbe vésett törvény, pusztán segítség ahhoz, hogyan is állítsuk össze diétánkat 1600 kalóriára vonatkoztatva.
Reggeli: 2 dl zsírszegény tej, 40 gramm teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény margarinnal és 5 dkg felvágottal.
Tízórai: 3 db korpás keksz egy almával.
Ebéd: rakott zöldbab, melyet 20 dkg zöldbabból, 15 dkg csirkecombból és 3 dkg barna rizsből készítsünk el kevés zsiradék felhasználásával.
Uzsonna: 15 dkg natúr joghurt 2 dkg zabkorpával.
Vacsora: 1 pár baromfi virsli 8 dkg teljes kiőrlésű barna kenyérrel és maximum 2 dkg mustárral.
Ehhez hasonló napi étrendeket igen könnyedén össze tudunk állítani egy kalória táblázat segítségével. Fontos, hogy sok folyadékot vigyünk be szervezetünkbe, mindezt legjobb szénsavmentes ásványvíz formájában, de különböző teák fogyasztása is kellemesen változatossá teheti az étkezéseket.
Fontos megemlítenünk az alkohol lehetséges nélkülözését, mely igen könnyen ronthatja a vércukor szintet. Továbbá nagyon fontos a rendszeres testmozgás, mely lehet akár egy rövid séta naponta kétszer. Jobb erőnléti állapotba hozza testünket, meggyorsíthatja a fogyást, továbbá javítja a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát. Ezért mondhatjuk, hogy a testmozgás szinte velejárója kell, hogy legyen a cukorbeteg diétának.
Mesterséges édesítőszerek közül, ma már rengeteg van forgalomban, az ételek ízesítését ezekkel kell megoldani. A szacharin, ciklamát, aszpartam, aceszulfát-K vagy már készítmények megfelelően pótolják az édes ízeket szeretőknek a cukrot.