Tejcukorérzékenység esetén diétája

Tejcukorérzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, ami a tejfogyasztás megszűnése után elmúlik, míg az ismételt fogyasztáskor újra jelentkezik. Ilyen esetben a diéta lényege régebben a tejelvonás volt. Ma már kapható a kereskedelemben laktózmentes tej, vagy olyan készítmények, amelyek csak kis mennyiségben tartalmaznak tejcukrot. Ezeket a készítményeket már a tejcukorérzékeny beteg is fogyaszthatja.

Tejcukorérzékenyek diétája

Tejcukrot tartalmaznak a tej, a tejtermékek, és az ezek felhasználásával készült ételek, italok.

A tejcukorérzékenység kezelésében a legkézenfekvőbb megoldás a tejcukor fogyasztás kontrolálása. Ennek alapja a laktóz-tolerancia. Mindenki a saját egyéni laktóz-toleranciájának megfelelő mértékben fogyaszthat tejcukor tartalmú ételeket, italokat. A teljes laktózhiányban szenvedők, az alaktáziások egyáltalán nem fogyaszthatnak tejcukor tartalmú ételeket, italokat.

Enyhébb esetben elég, ha csupán csökkentjük a tejtermékek fogyasztását. Főként arra kell ügyelni, hogy egyszerre ne fogyasszon nagyobb mennyiségű tejterméket. Kiváltképp igaz ez a tejre, és a tej alapú ételekre, italokra. Ezek egyszerre nagyobb mennyiségben (pl. 3-5 dl tej) elfogyasztva még a legenyhébb tejcukorérzékenységben is panaszt vált ki. A különféle savanyíott tejtermékek korlátozott mértékben fogyasztva általában nem okoznak panaszt, mivel kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej. Ilyenek például a sajtok, a túrók, a joghurtok, kefirek, a tejföl, tejszín, vaj. Sajtok közül laktózmentes a Pannónia, de a többi kemény, félkemény sajtoké is alacsony (Trapista, Eidami, Parmezán), ezek általában gond nélkül fogyaszthatók.

Komolyabb laktázhiánynál illetve alaktáziánál azonban alaposabb odafigyelésre van szükség. Alaktáziások értelemszerűen nem fogyaszthatnak a legkisebbb mennyiségben sem tejet, tejfölt, túrót, sajtot, tejszínt, vajat, joghurtot, kefirt, illetve ezek felhasználásával készült ételeket, italokat. Sajtok közül laktózmentes, tehát fogyasztható a Pannónia. Túró helyett alkalmazható tofu. Tej, tejföl, és joghurt pótolható speciális laktóz mentes változatokkal (pl. Magic Milk termékcsalád). Kipróbálható a laktóz mentes tápszerek vízzel történő higításával készített ételek is. Léteznek növényi alapú tejpótlók is, melyek natúran fogyasztva általában nem túl kedveltek, de ízesítve (gyümölcsökkel, kakaóként stb.), illetve ételkészítéshez felhasználhatók.

Azonban a tejcukrot egyes termékek készítésekor adalékanyagként használják, emiatt számos olyan élelmiszer is tartalmaz laktózt, melyekről nem is gondolnánk. Ezért minden élelmiszer összetételét alaposan el kell olvasni a csomagoláson. A margarinok tartalmazhatnak tejcukrot, a Liga, és a Delma light 25%-os viszont laktózmentes, ezért ezek használata javasolt. A különféle húskészítmények, konzervek is általában tartalmaznak tejcukrot, ezért a felvágottféléknél is fokozottan figyelni kell a választásnál. A különböző párizsik, virslik, szafaládék, krinolinok, májkrémek általában tartalmaznak tejcukrot, a kolbászok, szalámifélék, sonkafélék viszont többnyire nem. Meglepő, de a legtöbb fogkrém is tartalmaz laktózt, ezért ezek alkalmazása is körültekintést igényel. Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények is tartalmaznak laktózt, ezért a készítményhez tartozó tájékoztató alapos áttekintése, illetve orvossal, gyógyszerésszel való konzultáció elengedhetetlen.

A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, ezért ezeket inkább házilag készítve célszerű fogyasztani. A kenyerek, vizes zsemle és kifli fogyasztható, de a sajtos, illetve farncia pékárú nem. Az ízesített reggeli gabonapelyhek is általában laktóztartalmúak, helyettük inkább otthon, natúr pelyhekből, magvakból készített müzli ajánlott. A kész desszertek, édesipari termékek zöme tejcukrot tartalmaz, ezért inkább házilag készített verziók javasoltak.

Az étrend célja:

•    A tünetek és a panaszok megszűntetése.
•    Megfelelő tápláltsági állapot elérése és fenntartása.

Az étrend lényege:

•    Tejcukor szegény diéta.
Egyéni érzékenységtől függően a tejcukor mennyiségének csökkentése az étrendben.

•    A tej helyettesítése speciális, laktózmentes vagy laktózszegény tápszerekkel.
Csecsemőkorban a laktózmentes vagy szójaalapú csecsemőtápszerekkel. Felnőttkorban (de már 6 éves kortól adható) a klinikailag laktózmentes Nutrison powder és a Nutridrink speciális tápszerekkel.

•    A tej helyettesítése laktózmentes és laktózszegény tejkészítményekkel.

•    Növényi eredetű tejek használata.
Szója, kókusz, rizs, mandula, zab alapú készítmények.

•    Gondoskodás a megfelelő kalcium bevitelről.
Megfelelő mennyiségű speciális tápszer elfogyasztásával, vagy egyéb kalcium tartalmú élelmiszer-kiegészítők adásával. Kiemelendő a magas kalcium tartalmú nyersanyag válogatás pl. a banánnak, mogyorónak, dió stb. magas a kalcium tartalma. Sajnos a gyümölcsökben és a növényekben lévő kalcium felszívódása nem olyan jó hatásfokú, mint a tej esetében, de ha tápszerrel keverjük, fokozhatjuk a kalcium felszívódás hatásfokát.

•    Enzimpótlás.
Galantase por (1 dl tejhez keverve egy lesimított mokkáskanálnyit). Lactase rágótabletta.

Az étrend jellemzői:

•    Az étrendben bátran fogyaszthatók.
gabonák (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs), hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), burgonya, zöldség és főzelékfélék, gombák, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak (gesztenye, dió, mogyoró, mák, napraforgó, tökmag), növényi eredetű olajok, sovány húsok (csirke, pulyka, sertés, marha, hal, nyúl), tojás.

•    Szójakészítmények használata.
Kizárólag 6 éves kor felett javasoltak a szójakészítmények: szójatej, ízesített szójaital, szójatúró (tofu), szójapuding, szójajoghurt.

•    Növényi eredetű tejek használata.
Kizárólag 6 éves kor felett javasolt.
Kókusztej: sűrű állaga miatt önálló italként nem javasoljuk, de ételkészítésnél a tejszín és a tejföl helyettesítésére alkalmas. Jól felhasználható gyümölcslevesek, mártások ízesítésére, de pl. gyúrt tésztáknál a tejföl kiváltására is alkalmas.
o Rizstej, mandulatej, zabtej: már a közértekben is beszerezhetők, híg állaguk miatt inkább önálló italként esetleg turmixok alapfolyadékaként alkalmasak.

Aranyszabályok:

Ha teheti, otthon készítet ételeket fogyasszon. Ha tejcukormentes alapanyagokat használt és az ételkészítés során sem juttat tejcukrot az ételbe, akkor nyugodt lelkiismerettel elfogyaszthatja.

Ha üzletben vásárol mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tejet, tejből kivont alkotórészeket, tejtermékeket vagy külön tejcukrot. Csak azok az élelmiszerek fogyaszthatók teljes biztonsággal, melyek címkeszövegén jelölik, hogy „laktózmentes” vagy „tejcukormentes” termékek.

Ha étteremben eszik mindig beszéljék meg a szakáccsal, hogy mihez milyen alapanyagokat használ és az ételkészítésnél dúsította-e az ételt tejjel, tejtermékkel vagy olyan élelmiszerrel, mely tejcukrot tartalmazhat. Sokan nem is gondolnák, hogy még a kenyerek gyártásánál is használnak tejport.

Bizonyos gyógyszerek vivőanyagként laktózt tartalmaznak. Ez a gyógyszerlista a Laktóz Érzékenyek Társaságától beszerezhető.

Használja a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank „Tejcukortól mentes” kiadványát. Az adatbank összegyűjtötte azokat a termékeket, melyeket a gyártó garantált, hogy tejcukortól mentesen készülnek. Ez a füzet évente frissítésre kerül és kizárólag az adott évre vonatkozó kiadványt szabad felhasználni.

Kedvelj minket

Minden szokást.

Minden szokást meg lehet változtatni, a lényeg hogy merjünk kis lépéseket tenni a változásért

ΑαΑ, dietak.hu