http://www.dietak.hu
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Diéták
    • Mi a diéta
    • Mikor van szükség diétára?
    • 90 napos diéta
    • Alacsony szénhidrát diéta (Low carb diéta)
    • Atkins diéta
    • Candida diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Koleszterin diéta
    • Lisztérzékenyek diétája
    • Magas vérnyomás diéta
    • Mediterrán diéta
    • Méregtelenítő diéta
    • Norbi update
    • Súlykontroll program
    • Tejcukorérzékenység diétája
    • Vércsoport diéta
    • Vesebeteg diéta
    • Zóna diéta
  • Kalóriatáblázatok
    • Egyéb élelmiszerek kalóriatáblázata
    • A különböző tevékenységek energia igénye
    • Gabonafélék és hüvelyesek kalóriatáblázata
    • Halak és halkészítmények kalóriatáblázata
    • Gyümölcsök kalóriatáblázata
    • Húsok és húskészítmények kalóriatáblázata
    • Italok kalóriatáblázata
    • Tejtermékek kalóriatáblázata
    • Zöldségek kalóriatáblázata
  • Kalkulátorok
    • Kalória kalkulátor
    • Kalórialeadási kalkulátor
    • Energia igény kalkulátor
    • A testtömegindex kalkulátor
    • Ideális Testsúly kalkulátor
  • Felhasználók
    • Belépés
    • KILÉPÉS
    • Profilom
    • Regisztráció
    • SAJÁT KÖNYVJELZŐK
    • Fórum
      • Fórum Index
      • Topic Discussion
      • Contact
  • Receptek
    • Csoportok
    • Küldje el a receptjét
    • KERESÉS ÖSSZETEVŐK ALAPJÁN
    • A szerzőink listája
  • Küldjön receptet
  • Diéták
    • Mi a diéta
    • Mikor van szükség diétára?
    • 90 napos diéta
    • Alacsony szénhidrát diéta (Low carb diéta)
    • Atkins diéta
    • Candida diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Koleszterin diéta
    • Lisztérzékenyek diétája
    • Magas vérnyomás diéta
    • Mediterrán diéta
    • Méregtelenítő diéta
    • Norbi update
    • Súlykontroll program
    • Tejcukorérzékenység diétája
    • Vércsoport diéta
    • Vesebeteg diéta
    • Zóna diéta
  • Kalóriatáblázatok
    • Egyéb élelmiszerek kalóriatáblázata
    • A különböző tevékenységek energia igénye
    • Gabonafélék és hüvelyesek kalóriatáblázata
    • Halak és halkészítmények kalóriatáblázata
    • Gyümölcsök kalóriatáblázata
    • Húsok és húskészítmények kalóriatáblázata
    • Italok kalóriatáblázata
    • Tejtermékek kalóriatáblázata
    • Zöldségek kalóriatáblázata
  • Kalkulátorok
    • Kalória kalkulátor
    • Kalórialeadási kalkulátor
    • Energia igény kalkulátor
    • A testtömegindex kalkulátor
    • Ideális Testsúly kalkulátor
  • Felhasználók
    • Belépés
    • KILÉPÉS
    • Profilom
    • Regisztráció
    • SAJÁT KÖNYVJELZŐK
    • Fórum
      • Fórum Index
      • Topic Discussion
      • Contact
  • Receptek
    • Csoportok
    • Küldje el a receptjét
    • KERESÉS ÖSSZETEVŐK ALAPJÁN
    • A szerzőink listája
  • Küldjön receptet
  • Diéták
    • Mi a diéta
    • Mikor van szükség diétára?
    • 90 napos diéta
    • Alacsony szénhidrát diéta (Low carb diéta)
    • Atkins diéta
    • Candida diéta
    • Cukorbeteg diéta
    • Koleszterin diéta
    • Lisztérzékenyek diétája
    • Magas vérnyomás diéta
    • Mediterrán diéta
    • Méregtelenítő diéta
    • Norbi update
    • Súlykontroll program
    • Tejcukorérzékenység diétája
    • Vércsoport diéta
    • Vesebeteg diéta
    • Zóna diéta
  • Kalóriatáblázatok
    • Egyéb élelmiszerek kalóriatáblázata
    • A különböző tevékenységek energia igénye
    • Gabonafélék és hüvelyesek kalóriatáblázata
    • Halak és halkészítmények kalóriatáblázata
    • Gyümölcsök kalóriatáblázata
    • Húsok és húskészítmények kalóriatáblázata
    • Italok kalóriatáblázata
    • Tejtermékek kalóriatáblázata
    • Zöldségek kalóriatáblázata
  • Kalkulátorok
    • Kalória kalkulátor
    • Kalórialeadási kalkulátor
    • Energia igény kalkulátor
    • A testtömegindex kalkulátor
    • Ideális Testsúly kalkulátor
  • Felhasználók
    • Belépés
    • KILÉPÉS
    • Profilom
    • Regisztráció
    • SAJÁT KÖNYVJELZŐK
    • Fórum
      • Fórum Index
      • Topic Discussion
      • Contact
  • Receptek
    • Csoportok
    • Küldje el a receptjét
    • KERESÉS ÖSSZETEVŐK ALAPJÁN
    • A szerzőink listája
  • Küldjön receptet
  • Kezdőlap
  • Vesebeteg diéta

Vesebeteg diéta

Vesebeteg diéta

A krónikusan veseelégtelen betegek étrendi kezelése az elmúlt évtizedben új hangsúlyokat kapott, a krónikus vesebetegek ellenôrzött táplálásának fontosságát több vizsgálat eredményei is aláhúzták. A veseelégtelen betegek kezelésében mai ismereteink alapján az étrendi kezelés, az ellenôrzött táplálás központi jelentôségű. A növekvô fehérjeigény mellett a foszforbeviteli korlátozás, a nátrium és káliumbevitel kontrollja és a fokozott energia bevitel csak tervszerű étkezéssel biztosítható. A krónikus veseelégtelenség étrendi kezelésének indikációja és módszertana ma már jól kidolgozott.

Diétás tanácsok vesebetegeknek

A fehérjebevitel csökkentése

A fehérjeszegény étrendet a veseelégtelenség kezelésére régóta alkalmazták, de eleinte csak azért, hogy a nitrogéntartalmú salakanyagok, “a toxinok” képzôdési ütemét fékezzék. A fehérjeszegény diéta milyensége nagymértékben attól is függ, hogy milyen szintű a vese károsodása. Általánosan a 0,4-0,5g/ttkg (testtömeg kilogramm) napi fehérjebevitel ajánlható. Nem mindegy, hogy a táplálékkal milyen fehérjéket juttatunk a szervezetbe. Előnyösebb a teljes, nagy biológiai értékű, tejtermékekben, tojásban, halban található fehérjéket előnyben részesíteni, amelyek tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat. Szükség lehet aminosav pótlásra is.

A foszfor- (foszfát-) bevitel csökkentése:

Az átlagos (1g/tskg) fehérjetartalmú hazai étrend napi 2 gramm körüli foszfort tartalmaz. A táplálékok foszfát- és fehérjetartalma általában párhuzamos: a fehérjeszegény diéta tehát egyben a foszforbevitelt is csökkenti. Kezdetben így a foszforbevitelre külön mennyiségi korlátozást nem szoktak elôírni, az alacsony fehérjetartalmú diéta a foszforbevitelt kellôen korlátozza. A napi 40 gramm fehérjét tartalmazó étrend foszfortartalma pl. 800 mg körüli. A foszforban gazdag ételeket (növény- magvak, egyes sajtok, hal) és a bevitel korlátozásának jelentôségét a betegnek már ekkor meg kell ismernie.

Vannak különböző konyhatechnikai fogások amelyek segítségével az ételek foszfortartalma csökkenthető. Ilyen “technika” a húsok főzésekor az első főzővíz leöntése, a húsok előfőzése. A betegség súlyosbodásával foszfátkötő gyógyszerekre is szükség lehet, amelyek a foszfátok kiürítését segítik. Ezek a bélben a foszfátokkal oldhatatlan vegyületet képeznek, melyek aztán a széklettel távoznak.

A napi energia bevitel kontrollja:

Az alacsony fehérjetartalmú diéta csak kellő kontroll, a minôségi fehérjebevitel és elegendő energia bevitel biztosítása mellett alkalmazható. Nem elhízott egyéneknek a fehérjebevitel csökkentése mellett legalább 30 kcal/tskg/nap energiára van szükségük. Elhízott egyének testsúlyát ugyanakkor normalizálni szükségesl. Az alacsony fehérjetartalmú diéta bevezetése az elhízott betegekben a testsúly csökkentésének programját is jelenti, extrém elhízás (20-30 kg-os súlyfelesleg) esetén a túlsúly legalább 50-60 százalékát elérô mértékben.

A megfelelő energiabevitelt szénhidrátokból (tészta, kenyérfélék, rizs, lekvár, gyümölcsök, zöldségfélék stb.) illetőleg zsírokból fedezhetjük. Fontos, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be a fenti tápanyagokból, mert ha energiahiány lép fel a szervezetben, akkor a hiányzó energiát a felvett fehérjékből fedezi a szervezetünk. Ennek következtében csökken a testtömeg, és sok káros anyag keletkezik, ami tovább károsíthatja a beteg vesét.

A zsírokat illetően célszerű növényi eredetű olajokat használni. Az utóbbi években több tanulmány is foglalkozott az emelkedett vérzsírszint és az idült vesebetegségek összefüggéseivel. Úgy tűnik, fontos szerepe van az emelkedett koleszterin- és trigliceridszinteknek a krónikus veseelégtelenség létrejöttében, illetve a folyamat súlyosbodásában. Tehát, az állati eredetű zsíradék (kivétel halak) a magasabb koleszterintartalma miatt nem előnyös.

A só bevitel kontrollja, sószegény étrend:

Fokozott figyelmet kell fordítani a sószegény étkezésre! A konyhasóbevitel ne haladja meg a napi 10 grammot!

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás szintén fontos lehet. A napi 3-3,5 liter folyadék elfogyasztásával az anyagcsere-végtermékek egy jelentős része a vizelettel eltávozik. Teák, ásványvizek, zöldség-és gyümölcslevek formájában a fenti mennyiség biztosítható a szervezet számára.

Kálium bevitel kontrollja:

A vesekárosodás előre haladtával csökken a kálium ürítése is, ezért mérsékelni kell a káliumban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A zöldségfélék áztatóvizének, első főzőlevének leöntésével jelentősen csökkenthető a káliumtartalom. Magas káliumtartalmú élelmiszerek a gyümölcsök (különösen a banán és az aszalt gyümölcsök), a zöldségfélék, ezek közül is főként a paraj, a sóska, a sárgarépa, burgonya és a brokkoli, a hüvelyesek, az olajos magvak, a paradicsompüré, a kakaópor, csokoládé, ketchup.

Facebook

Kategóriák

Recept kategóriák

Édességek

Édességek

Gyorsan elkészíthető fogások

Gyorsan elkészíthető fogások

Gyümölcslevek italok

Gyümölcslevek italok

Halak

Halak

Receptet

  • BablevesBableves (1 405)
  • Frankfurti levesFrankfurti leves (938)
  • Lencsés tésztaLencsés tészta (667)

Facebook

Instagram Feed

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Recept kategóriák

görög

görög

magyar

magyar

  • Terms of Service
  • Privacy Policy
  • About Us

.| ALL RIGHTS RESERVED | © 2022